5 Tips Menggunakan LinkedIn Dengan Lebih Berkesan

So, kita dah register dengan LinkedIn. Tengok menunya macam ok lah, senang nak navigate.

Tapi, macam mana nak gunakan LinkedIn untuk menulis idea-idea kita? Kat bawah ni, saya tuliskan 5 tips untuk LinkedIn newbie:

  1. Sebelum kita request connection, karang sedikit ayat mengapa kita nak connect dengan orang tu. Contohnya – “Dear Hanie, I enjoyed reading your post on XYZ topic. May I request to connect with you?”
  2. Selepas dah connect tu, adab yang baik ialah untuk hantar ucapan terima kasih. Tak payah panjang berjela, “Thanks for approving the request to connect” sudah memadai. Tak ambik masa yang lama, kan?
  3. Sila check inbox korang tu. Jangan tak buka!
  4. Engage with the conversation – jangan jadi silent reader. Takde orang tau korang exist kalau senyap belakang tiang!
  5. Last sekali – have fun. Tulis idea-idea baru yang korang observe dan passionate about.

 

Senang kan?

 

 

Author: Hanie Razaif-Bohlender

Hanie is co-founder and General Manager of Dragonfire Corporate Solutions Sdn Bhd, a Kuala Lumpur-based management consulting firm, and Dragonfire Academy, a center for continuous adult learning. Hanie is widely known as “The Career Doctor” for her coaching roles with private clients in their quest to find clarity, happiness, and fulfilment during their career journey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *